Cursussen

In samenwerking met de Bijenvereniging Nieuwleusen organiseren we in 2019 een Basiscursus “Bijenhouden, hoe doe je dat?“.
De cursus bevat 7 theorieavonden en 9/10 praktijkmiddagen (dit is afhankelijk van het weer en de ontwikkeling van het bijenvolk).

Bij de cursus is inbegrepen:

• Een bijenvolk
  • Het cursusboek “Bijenhouden hoe doe je dat?”
  • Eerste jaar gratis lidmaatschap van de NBV
  • Eerste jaar gratis lidmaatschap van Bijenhoudersvereniging Dalfsen, Nieuwleusen of Ommen
  • Het maandblad Bijenhouden
  • Aanvullende informatie/ondersteuning gedurende de duur van de cursus
  • Koffie of thee tijdens de theorieavonden

De cursus van 2019 zit vol, dus inschrijven is helaas niet meer mogelijk. Heb je interesse om de cursus volgend jaar te volgen, dan kun je een E-mail sturen aan onze secretaris via bijen.ommen@gmail.com.

Wellicht is er nog ruimte voor cursisten bij een van de omliggende bijenverenigingen: bekijk hier het overzicht van de overige bij de NBV aangesloten bijenverenigingen in Overijssel.

Programma 2019

Tijdens een van de avonden in het eerste theorieblok worden broedkamerraampjes gemaakt.

Eerste theorieblok:

• 26 februari – theorie
  • 5 maart – theorie
  • 12 maart – theorie
  • 19 maart – theorie
  • 26 maart – theorie

Praktijkmiddagen:

De praktijklessen worden in de middag gehouden omdat de temperatuur en het licht in de avond niet geschikt is om in de bijenkasten te kunnen werken. De data zijn onder voorbehoud omdat de bijenkasten in het veld staan en bij regen niet geopend kunnen worden.

• 13 april – voorjaarsinspectie
  • 4 mei – zwermplannen?
  • 18 mei – kunstzwerm maken
  • 31 mei – doppen breken (vrijdagavond)
  • 15 juni – honing afnemen en eventueel slingeren
  • 29 juni – kijken of de koningin aan de leg is
  • 3 augustus – volken verenigen
  • 17 augustus – bestrijding Varroamijt
  • 7 september – inwinteren

Tweede theorieblok:

• 8 oktober – theorie
  • 15 oktober – theorie
  • 22 oktober – afsluitende toets

Houd onze Facebookpagina in de gaten om de vorderingen van de cursisten te volgen!