Basiscursus Bijenhouden 2019

Basiscursus Bijenhouden 2019

Eind februari zijn 15 cursisten onder bezielende leiding van docent Mannie Weertman gestart met de Basiscursus Bijenhouden. De cursus bestaat uit 2 theorieblokken en een blok praktijklessen en wordt verzorgd door de Bijenverenigingen Nieuwleusen, Dalfsen en Ommen. Inmiddels hebben de eerste vijf theorielessen plaatsgevonden in Multifunctioneel Centrum de Spil in Nieuwleusen. Vanaf zaterdag 13 april a.s. mogen de imkers in spé in de praktijk aan de slag. Komend najaar wordt de cursus afgesloten met nog enkele theorielessen en een toets.

Tijdens de eerste theorieles hebben de cursisten vooral veel informatie gekregen over de levenscyclus van de honingbij. In les 2 werd de indeling van een bijenkast besproken, waarbij d.m.v. ramen met afbeeldingen erop de verschillende stadia in broed- en honingkamer uitgelegd werd.

Les 3, tijd om te klussen! In het praktijklokaal werd volop getimmerd om zelf raampjes te maken. Nadat de raampjes in elkaar gezet waren, werd er een kunstraat van was ingesmolten. Het insmelten kan op verschillende manieren: d.m.v. een wieltje wat verhit wordt of d.m.v. een kortstondig stroompje vanuit een accu of acculader. De geur van gesmolten was, was hopelijk de volgende ochtend wel weer uit het lokaal.

Omdat er veel vragen ontstonden en men graag ook tussendoor tips wilde uitwisselen, is een Whatsappgroep in het leven geroepen. Al tijdens de klusles kwamen ook meteen eerste de klusfoto’s binnen. Ook werden diverse vragen over materialen gesteld, waardoor Mannie spontaan de 4e les aanpaste. Hij bracht die avond een flinke collectie van zijn eigen materialen en beschermende kleding mee en gaf een heleboel tips ter voorbereiding op de eerste praktijkles.
Verder kwam in deze les de wintertros, de ontwikkeling van het bijenvolk in het voorjaar en zwermgedrag uitgebreid aan de orde.

De laatste theorieles stond in het teken van de werkcyclus van de imker. Mannie bracht deze keer verschillende kasten mee: een koninginnenkweekkast, 3- en 6-ramer, een eigenbouw kast om enkele volkjes te verenigen en een schepkast om een zwerm te kunnen scheppen. Ter afsluiting van het eerste theorieblok dacht Joke aan de inwendige mens met heerlijke honing/stroopwafels.

Op zaterdag 13 april starten we met de praktijklessen.
Bekijk hier het volledige cursusprogramma voor 2019.

Wil jij ook eens kennismaken met het imkervak? Schrijf je dan in voor “So you wanna be an imker?” op zaterdag 25 mei a.s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.